Drept la replica - in atentia d-lui Mihnea Maruta, redactorul sef al ziarului Adevarul

Joi, 09 August 2012

Drept la replica

In atentia d-lui Mihnea Maruta, redactorul sef al ziarului Adevarul

Numele meu este Rahela Daniela Dadu si sunt directoarea executiva a Aliantei Civice a Romilor din Romania (ACRR, organizatie umbrela sub care sunt reunite 44 de ong-uri rome). Va scriu acest Drept la replica pentru a face o serie de precizari cu privire la articolul “Cm s-a facut un reporter Adevarul tigan pentru a intra la facultate” publicat, ieri, de catre ziarul pe care il conduceti. Am constatat cu mahnire faptul ca reporterul publicatiei Adevarul, Catalina Mihu, a inserat in cadrul acestui articol o serie de neadevaruri si acuzatii la adresa organizatiei pe care o conduc, sub pretextul unui pseudo-demers journalistic, prin care nu a facut altceva decat sa arunce cu noroi atat asupra ACRR, cat si asupra minoritatii rome.
1. Intai de toate, inca din titlu tin sa va precizez faptul ca folosirea cuvantului “tigan” cu referire la minoritatea roma are conotatie peiorativa in orice context este folosit. Prin urmare, reporterul Adevarul a jignit, de la inceput, minoritatea roma. Faptul ca reporterul Adevarul a folosit de mai multe ori cuvantul “tigan” in cadrul textului, atunci cand s-a referit la comunitatea roma, ma ingrijoreaza, lucru care ma determina sa incep o monitorizare a articolelor publicate in ziarul pe care il conduceti, iar in cazul in care vom mai observa ca acest lucru se repeta, atunci va asigur ca ACRR va depune o plangere impotriva ziarului Adevarul la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.
2. Inca din primele fraze ale articolului, reporterul Adevarul induce in randul cititorilor ideea potrivit careia locurile speciale acordate de Ministerul Educatiei tinerilor romi reprezinta o nedreptate care se face majoritarilor. Ceea ce nu precizeaza autoarea articolului (nu stiu daca din documentare insuficienta, rea-credinta sau rasism) e faptul ca aceste locuri speciale pentru tinerii romi sunt suplimentare fata de cele acordate majoritarilor. Acest proiect de discriminare pozitiva a fost implementat si in alte tari, SUA de exemplu, si a venit ca o compensare a faptului ca minoritatea roma din Romania a avut pentru aproape 500 de ani statutul de sclavi (robi), perioada in care nu a avut nici un drept. Prin urmare, il invitam de

reporterul Adevarul sa se documenteze mai aprofundat pe viitor, altfel articolele care vor aparea in publicatia pe care o conduceti vor lasa cititorilor impresia ca sunt scrise de catre niste diletanti.
3. Cu privire la modul in care reporterul a obtinut adeverinta de la ACRR, fac urmatoarele precizari:
- verificarea unei persoane cu privire la apartenenta sa la etnia roma nu se face pe baza culorii pielii, deoarece acesta nu este un criteriu elocvent. Eu, de exemplu, sunt romnie traditionala, care vorbeste nativ limba romani. Asta nu inseamna ca am culoarea pielii inchisa si parul brunet. Din contra, am tenul deschis la culoare si parul saten. Desi sunt romnie, nu pot fi recunoscuta ca atare ca apartinand acestei minoritati in baza stereotipurilor si prejudecatilor care imbacsesc mentalitatea majoritarilor. Prin urmare, supozitiile reporterului Adevarul sunt tendentioase si denota, pe alocuri, caracter rasist, lucru ingrijorator avand in vedere ca ziarul pe care il conduceti este unul de tinuta.
- Recomandarea primita de reporterul Adevarul a fost redactata si semnata de colegele mele, dupa ce mi-am dat acordul telefonic. Asta in contextul in care tanara respectiva a spus ca e din Craiova si ca se grabeste, ea refuzand sa ma astepte, pentru a efectua interviul, care este parte din procedura noastra interna de acordare a acestor recomandari.
- Am eliberat recomandarea in baza unei declaratii prin care persoana isi asuma apartenenta etnica pe propria raspundere. Faptul ca aceasta a mintit o face pasibila pe respectiva tanara sa intre sub incidenta Codului Penal. Declaratia pe care a semnat-o si care se afla in posesia ACRR mentioneaza clar faptul ca, daca minte, tanara va suporta consecintele art. 292 din Codul Penal, prin care poate fi pedepsita cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
- ACRR i-a acordat recomandarea cu buna credinta. ACRR a avut cateva campanii nationale prin care i-a incurajat pe tinerii romi sa se foloseasca de aceste locuri ce le sunt acordate in cadrul liceelor si facultatilor. ACRR nu are o practica in acordarea acestor recomandari persoanelor care nu apartin etniei rome, de aceea apreciem demersul jurnalistic al reporterului Adevarul drept unul josnic, care nu face onoare blazonului acestei publicatii.

In concluzie, d-le Mihnea Maruta va rog sa publicati imediat in paginile ziarului Adevarul acest Drept la replica, pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastra. In cazul in care veti decide sa nu publicati acest Drept la replica, conducerea ACRR isi rezerva dreptul de a actiona in instanta impotriva ziarului si a reporterului care a semnat acest articol.

Cu consideratie,
Rahela Daniela Dadu
Directoare Executiva
Alianta Civica a Romilor din Romania
rahela.dadu@acrr.ro
Tel:0752112345
www.acrr.ro


puteti vizualiza stirea in format PDF aici
Sursa: ACRR