The Romanian Senators want to legalise the discrimination of the Roma ethnics

Thursday, 03 February 2011

Cele 24 de organizatii membre ale Aliantei Civice a Romilor din Romania (ACRR) protesteaza cu vehementa fata de avizarea pozitiva a propunerii legislative a deputatului PDL Silviu Prigoana, prin care se doreste schimbarea denumire de "rom" cu "tigan", votata ieri in cadrul a doua comisii reunite ale Senatului Romaniei. Paradoxal, aceasta initiativa considerata de organizatiile romilor ca rasista a fost votata de catre membrii Comisiei pentru Drepturile Omului, Minoritati si Culte si de catre membrii Comisiei pentru Egalitate de Sanse, exact parlamentarii care ar trebui sa apere drepturile minoritatilor din Romania.

Organizatiile membre ale ACRR considera ca aprobarea acestei initiative legislative incalca in mod flagrant tratatele internationale ratificate de statul roman inca din anii 90, precum si articolul 6 din Constitutia Romaniei care stipuleaza: "Statul recunoaste si garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul la pastrarea, la dezvoltarea si la exprimarea identitatilor etnice, culturale, lingvistice si religioase".

"Senatorii din Comisiile mentionate si-au adus, prin votul lor, o contributie serioasa la o realitate devenita permanenta: stigmatizarea romilor de catre inalti reprezentanti ai statului roman" a remarcat Marian Daragiu, presedintele Fundatiei Ruhama.

Organizatiile membre ACRR remarca cu consternare modul in care senatorii din cele doua comisii si-au motivat votul pozitiv. Potrivit declaratiilor prezentate de principalele agentii de presa din Romania, argumentele senatorilor din cele doua comisii denota rasism, incompetenta, necunoasterea legilor Romaniei si a Constitutiei. Astfel, afirmatia senatorului Sever Cibu precum ca "sensul peiorativ al termenului de tigan este dat de comportamentul acestei etnii" denota rasism in stare pura. In acelasi registru se inscriu si declaratiilor celorlalti senatori: "Nu am inteles niciodata de ce ar trebui sa folosim termenul de rom in loc de cel de tigan" - senatoarea PSD Lia Olguta Vasilescu; "Un popor nu trebuie denumit asa cum vrea el, ci conform unei traditii istorice" - senatorul PNL Emilian Francu; "Denumirea nu este nici jignitoare, nici peiorativa. Niciuna dintre tarile Uniunii Europene nu are o lege speciala, asa cum are Romania, care sa prevada obligativitatea folosirii denumirii " senatorul PNL Puiu Hasotti.

"Senatorii romani ce au votat aceasta lege s-au alaturat unui proiect legislativ ce poate fi calificat ca populism ieftin cu iz simtitor de rasism. In plus majoritatea senatorilor membri a unei comisii pentru derpturile omului dau dovada ca nu cunosc nici legiile tarii nici legile internationale. Daca aceasta lege va trece de Camera Deputatilor imaginea Romaniei ca stat unde rasismul a devenit politica de stat se va accentua" a declarat David Mark, Director Executiv ACRR.

ACRR saluta pozitia corecta si rationala a Senatorului UDMR Gyorgy Frunda, acesta aratand cu exactitate consecintele acestui vot impotriva unei minoritati nationale.

Solicitam Presedintelui Romaniei, Presedintelui Senatului, Presedintelui Camerei Deputatilor, precum si Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul in care prezenta propunere legislativa va fi adoptata, in temeiul Art. 146, alin. a) din Constitutia Romaniei.

Persoane de contact:

David Mark, director executiv, ACRR
Cezara David, Romani CRISS


puteti vizualiza stirea in format PDF aici
Source: ACRR