Open Letter to the Romanian Senate ref approval of the draft law 'Roma' vs. 'Tigan'

Thursday, 03 February 2011

SCRISOARE DESCHISA

Catre,
Senatul Romaniei
Comisia pentru Egalitate de Sanse
Comisia pentru Drepturile Omului, Culte si Minoritati

In atentia: Presedintelui Senatului, Dl. Mircea Geoana
Presedintei Comisiei pentru Egalitate de Sanse, Dna Lia-Olguta Vasilescu
Presedintelui Comisiilor Drepturile Omului, Culte si Minoritati, Dl. Frunda György

Data: 03/02/2011


Simata doamna presedinta,
Stimati domni presedinti,

Organizatiile semnatare, reunite in Alianta Civica a Romilor din Romania, protesteaza cu vehementa fata de avizarea pozitiva a propunerii legislative privind terminologia oficiala utilizata pentru etnia tiganilor de catre Comisia pentru Egalitate de Sanse si Comisia pentru Drepturile Omului, Culte si Minoritati din cadrul Senatului.

Consideram ca aceasta initiativa incalca cu buna stiinta si in mod flagrant tratatele internationale ratificate de statul roman, precum si Constitutia Romaniei, care stipuleaza, in articolul 6: "Statul recunoaste si garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul la pastrarea, la dezvoltarea si la exprimarea identitatilor etnice, culturale, lingvistice si religioase" (s.n.).

Totodata, art. 4 si 16 din Constitutie garanteaza egalitatea in drepturi pentru toti cetatenii Romaniei. Principiul egalitatii de tratament a fost ulterior reglementat de acte normative precum Ordonanta de Guvern nr. 137/2000, republicata, privind prevenirea si sanctionarea tututor formelor de discriminare.

Declaratiile prezentate in presa denota falsitatea, incompetenta si lipsa de informare ale unora dintre senatorii ce au sustinut acordarea avizului pozitiv. Astfel, senatorul Puiu Hasotti a afirmat ca denumirea de tigan nu este jignitoare, peiorativa si a spus ca nu exista in alte tari din Europa vreo lege care sa denumeasca aceasta etnie drept roma. Potrivit lui Hasotti, argumentul conform caruia Consiliul Europei nu ar fi de acord cu schimbarea denumirii nu se sustine, atata vreme cat tari membre ale acestei organizatii internationale folosesc termenul de tigan.[ ]

Afirmatia senatorului Hasotti potrivit careia denumirea de rom nu ar fi jignitoare sau peiorativa denota fie o crasa necunoastere a realitatilor sociale contemporane, fie o minciuna evidenta. Comitetul Consultativ al C.C.P.M.N. a constatat faptul ca "numerosi reprezentanti ai comunitatii rome refuza sa fie denumiti «tigani», in principal din cauza conotatiei peiorative legate de robie". De asemenea, termenul cunoaste o acceptiune profund negativa, fiind utilizat in limbajul curent pentru a descrie o persoana ce are un comportament antisocial, necivilizat. Intelegerea limitata a problematicii drepturilor omului si protectiei minoritatilor pe care o are senatorul Puiu Hasotti, nu ii permite sa inteleaga faptul ca intre utilizarea in limbajul curent a unuia sau altuia dintre termenii in cauza si impunerea dictatoriala de catre stat a unui termen in detrimentul altuia sunt diferente majore, in sensul ca aceasta a doua conduita consituie o incalcare a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale.

Senatorul Emilian Francu a sustinut si el ca "un popor nu trebuie denumit asa cum vrea el, ci conform unei traditii istorice". "Tiganilor nu le convine aceasta denumire si daca le spui tigani se simt bine. In Valcea, de unde sunt eu, cand le-am spus unora romi s-au suparat", a afirmat Francu. Senatorul Francu, prin aceste afirmatii, incalca prevederile art. din Conventia Cadru pentru Protectia Minoritatilor Nationale, precum si pe cele ale Constitutiei Romaniei (art. 6).

Senatorul Sever Cibu, care a afirmat ca "sensul peiorativ al termenului de tigan este dat de comportamentul acestei etnii", afirmatie care nu poate reprezenta decat expresia rasismului in stare bruta, contravine flagrant legislatiei nationale si internationale in materia combaterii discriminarii, in special OG 137/2000.

Facem mentiunea ca Fundatia Romani CRISS a depus in data de 6 ianuarie 2011 o plangere catre CNCD – Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii –, impotriva deputatului Silviu Prigoana, a Academiei Romane, a lui Ionel Haiduc si a lui Eugen Simion, precum si sesizare cu privire la posibilitatea adoptarii unui comportament ilicit de catre alte institutii publice, intre care Guvernul Romaniei ai Ministerul Justitiei. Plangerea este in prezent pe rolul Consiliului.

Prin demersul de astazi Comisiile mentionate si-au adus o contributie serioasa la o realitate devenita permanenta: stigmatizarea romilor de catre inalti reprezentanti ai statului roman. Stigmatizare ce devine litera de lege.

Solicitam Presedintelui Senatului sa ceara opinia Comisiei de la Venetia pentru Democratie prin Drept cu privire la concordanta acestei initiative cu legislatia internationala.

Solicitam Presedintelui Romaniei, Presedintelui Senatului, Presedintelui Camerei Deputatilor, precum si Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul in care prezenta propunere legislativa va fi adoptata, in temeiul Art. 146, alin. a) [1] din Constitutia Romaniei.

Salutam pozitia Presedintelui Frunda, de aparator al drepturilor minoritatilor si cunoscator al prevederilor constitutionale si internationale in materia drepturilor omului, expertiza ignorata cu desavarsire, din nefericire, de catre proprii membri ai Comisiei senatoriale pentru Drepturile Omului, Culte si Minoritati.

Solicitam Presedintelui Romaniei sa isi tina promisiunea publica facuta in data de 14 decembrie 2010 si sa nu promulge legea in cazul in care ar fi adoptata.

Prezenta scrisoare deschisa se comunica, inter alia, cu: Presedintia Romaniei, Parlamentul, Guvernul, Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru Relatii Interetnice, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, diferite Ambasade la Bucuresti, Consiliul Europei, Organizatia Natiunilor Unite, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa si Uniunea Europeana.


Organizatiile semnatare:

Alianta Civica a Romilor din Romania reprezentata prin organizatiile membre:
Fundatia Ruhama Oradea
Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii
Alianta pentru Unitatea Romilor – Filiala Braila
Asociatia "Roma Access" Constanta
Asociatia "Romii Romascani" Neamt
Asociatia Romii Ursari Iasi
Asociatia "Sanse Egale pentru Femei si Copii" Salaj
Asociatia "Sanse Egale" Salaj
Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului "Sanse Egale pentru Romi si Sinti ADOSERS", Salaj
Asociatia Thumende Hunedoara
Centrul Cultural "O Del Amenca" Prahova
Agentia de Dezvoltare Comunitara "INTER-ACTIVA" Botosani
Asociatia "Divano Romano" Botosani
Asociatia "Parudimos" Timisoara
Asociatia Jurnalistilor Rromi, Bucuresti
Asociatia T.R.U.S.T. – Tinerii Romi pentru Unitate, Solidaritate si Transparenta Craiova
Asociatia Amare Phrala, Cluj
Asociatia Rhoma Heart Ilo Rom, Brasov
Asociatia Nevo Parudimos Caras Severin
Asociatia Romano Suno Cluj
Asociatia Florarilor Bucuresti
Alianta pentru Unitatea Romilor Romania Bucuresti
Uniunea Democratica Culturala a Romilor Valea Jiului Hunedoara
Fundatia Wassdas Cluj.puteti vizualiza stirea in format PDF aici
Source: ACRR